Pravilno čuvanje majčinog mleka

Možda ćete se naći u situaciji kada morate više sati odsustvovati od kuće pa ne možete dojiti vašu bebu. Npr. zbog neke trenutne bolesti morate u bolnicu, ili morate napraviti pauzu u dojenju zbog infekcije u dojkama, morate negde otputovati, morate raditi više sati… i dr. Šta tada uraditi, a da vašoj bebi ne uskratite najbolje?

Možete sačuvati vaše mleko i koristiti ga kada zatreba. Čuvanje majčinog mleka započinje postupkom izmlazanja, ručno ili pomoću pumpice (ručne ili električne). Pumpice za izmlazanje su odlične jer se direktno mleko nakuplja u sterilnoj flašici koja ide uz pumpicu, te nema kontaminacije sa spoljnom sredinom. Preručiti ga u specijalne kesice ili sterilne posude (čašice) u količini koju će beba popiti za jedan obrok, tako ga odložiti i čuvati do upotrebe. Obavezno upisati na nalepnici datum i vreme odlaganja mleka. Praktičnije je ostaviti po manje mleka u više posuda.

Mleko se može čuvati
  • Na sobnoj temperaturi – od 3 do 4 sata, ukoliko je temperatura prostorije od 18 do 24 stepena.
  • U frižideru – od 24 do 72 sata (posudu sa mlekom staviti dublje u frižider, ne u vrata gde je kretanje vazduha veliko).
  • U zamrzivaču – od 3 do 4 meseca.
Podgrevanje izmlazanog mleka
  • Posudu sa mlekom staviti u posudu sa toplom vodom ili grejač.
  • Zagrejati samo količinu za jedno hranjenje.
  • Tokom podgrevanja mleko se ne mućka, samo se blago meša kružnim pokretima.
  • Jednom podgrejano mleko, više se ne podgreva, ostatak se baca.
  • Mleko se ne podgreva direktno na plotni ili mikrotalasnoj pećnici.

 

preuzeto sa www.halobeba.rs