Najčešće dileme u vezi dojenja

Postoji veliki broj zabluda vezanih za ishranu majke koja doji, zbog kojih mnoge majke izbacuju iz svoje ishrane određene namirnice. Tako da je ishrana jednolična mesecima. Namirnice koje majke obično izbace su povrće koje može kod nekih majki izazvati nadimanje (kupus,kelj,pasulj,grašak…), zbog navoda da će beba „imati grčeve“, crveno obojeno povrće i voće kao paradajz i jagode zbog mogućih alergija. Zatim limun, pomorandže, orah, badem, lešnik i mnoge druge. Nema naučnih dokaza da bi iz ishrane majki koje doje preventivno trebalo izbaciti neke namirnice zato što bi mogle da izazovu alergiju kod bebe.

Ponovno uspostavljanje dojenja je uvek moguće. Ako ste iz bilo kog razloga prekinuli dojenje (medicinskih razloga, bolesna majka, bolesna beba, uzimanje određenih lekova…), a nakon toga ste odlučili da ponovo dojite bebu, uspeh je moguć!

Koliko ćete dugo dojiti svoje dete je vaša odluka. Preporuke Svetske zdravstvene organizacije su da dojenje treba da traje najmanje godinu dana, a sve više se ohrabruje produženo dojenje u drugoj godini, pa i dalje. Mleko neće nestati odmah, to je proces koji traje nekoliko nedelja. Uspeh prestanka dojenja zavisi od majke, od uzrasta i temperamenta deteta i od toga kako dete prihvata promene. Sama brzina prestanka zavisi od obima laktacije – koliko mama ima mleka.

Strana 1 od 3