Dojenje blizanaca

Dojenje blizanaca je moguće. Iako postoje razne predrasude o dojenju dve bebe istovremeno, to je uz znanje, trud i volju zaista izvodljivo. Majka može da proizvede dovoljnu količinu za više beba.

Blizanačka trudnoća i porođaj predstavljaju faktore rizika za dojenje. Češće su komplikacije na porođaju, bebe se često rode ranije, može biti mala telesna težina beba, carski rez je učestaliji. Mama koja se brine o dve bebe, a istovremeno je bez pomoći može biti iscrpljenija i umornija.

Važno je u toku trudnoće doneti odluku o načinu ishrane beba, edukovati se na različite načine, razmotriti moguće poteškoće, kako ih prevazići, planirati i dogovoriti pomoć bliske osobe nakon dolaska kući.

Početak dojenja se kod beba rođenih na vreme (u terminu) ne odlaže (važnost prvog sata). Ako su bebe bolesne i prevremeno rođene važno je započeti sa izmlazanjem što pre. Preporuka je izmlazati se bar 8 puta za 24 sata.

Ukoliko se bebe hrane na zahtev redosled dojki nije bitan, mama može staviti bebu na različitu dojku svaki put, može menjati dojke bebama na svaka 24 sata ili dodeliti jednu dojku jednoj bebi. Da li će mama hraniti obe bebe istovremeno ili se odluči za pojedinačni podoj zavisi od potreba beba. Simultano dojenje štedi vreme i lakše je ući u rutinu.

Kod dojenja blizanaca češće se javljaju poteškoće sa tehnikom podoja i izmlazanjem mleka zbog nedostatka vremena ili umora majke.

Tehnika podoja blizanaca

Dojenje blizanaca zahteva mnogo više vremena i energije nego kao kad se doji samo jedna beba. I zato je veoma važno da zauzmete ugodan položaj u kojem možete svoje bebe nežno prisloniti na dojke.

Postoji više položaja za istovremeno hranjenje dve bebe.

2.9. Dojenje blizanaca 1

2.9. Dojenje blizanaca 2

  1. Sedeći položaj sa bebama u naručju „Hvat ragbi lopte“ (slika br.1) – Dok ste u sedećem položaju, sa obe strane svog tela postavite po jedan jastuk a treći smestite u krilo. Na jastuke koji Vam se nalaze sa strane smestite svoje bebe tako da im telo bude na njima a glavice na jastuku u krilu. Telo beba pridržavate celom dužinom svojih ruku. Dlanovima pridržavajte glave svojih beba. Bebe leže na leđima, telom okrenute ka Vama.
  2. Sedeći položaj sa bebama u naručju „Položaj kolevke“ (slika br.2) – bebe se postave ukršteno u maminom krilu. Bebine glave se nalaze na pregibima oba lakta; telo beba se pridržava celom dužinom ruku.
  3. Sedeći položaj sa bebama u naručju – kombinacija dva položaja (slika br. 3) – Pri postavljanju beba na dojke, jedna beba se postavi u položaj „Hvat ragbi lopte“ na jednu dojku, a druga beba se postavi u „Položaj kolevke“ na drugu dojku.
  4. Sedeći položaj sa bebama u naručju – „U sedlu“ (slika br.4) – Ovakav položaj prilikom dojenja deca zauzimaju kada počnu da sede. Bebe se postavljaju tako da svaka sedi na jednoj maminoj nozi glavama okrenutim u pravcu dojki.

 

preuzeto sa www.halobeba.rs