Dojenje - najbolji početak

Dojenje je prirodan način hranjenja svakog novorođenčeta. Majčino mleko je najbolja hrana za bebu. Telo žene je pripremljeno da stvara mleko u trenutku rađanja, majčino mleko zadovoljava bebine potrebe prilagođavajući se zahtevima rasta bebe.

Isključivo dojenje je siguran, stabilan i održiv način ishrane odojčadi u toku prvih šest meseci života. Dojenje je važno i posle šestog meseca života. SZO I UNICEF preporučuju da se dojenje nastavi, uz dodavanje odgovarajuće dopunske ishrane i posle druge godine života. Bebe se najbolje razvijaju i rastu na prirodnoj ishrani. Majke mogu da postignu isključivo i kontinuirano dojenje kada znaju:

Stvaranje majčinog mleka je složen proces savršeno regulisan, kako u trudnoći kada se razvijaju mlečne žlezde i luči kolostrum tako i posle rođenja kada beba sisa stimulišući lučenje mleka, tj. zaokružujući ciklus laktacije.

Kolostrum je mleko koje se luči prvih nekoliko dana posle porođaja. Ima više belančevina, imunoprotektivnih komponenti, enzima, vit. A i E, a manje masti i ugljenih hidrata. Gusto je, žute boje i iako se ne stvara u velikim količinama (oko 100ml dnevno) idealno je jer se lako vari, bebi daje snagu, zagreva je i pruža potpunu zaštitu.